Önbizalomhiány feloldása

Az önbizalom hiány feloldása egy folyamat, melyet nem lehet siettetni vagy egyes lépéseket kihagyni. Persze egyes akadályozó tényezőket eltávolítva egyszerűbbé válhat a folyamat, s akár gyorsabban is lehet haladni, de siker kulcsa a gyerekkori tapasztalataink átírása, újraértelmezése.

Az önbizalom semmi másról nem szól, mint annak tudata, hogy amit elhatározok, azt el is érem. Amikor ez nem teljesül, mert amit eltervezek az nem sikerül, akkor az önbizalmam jelentősen csökkenni fog. Ha ezt megfordítjuk, akkor az önbizalom fejlesztés alapját is megtalálhatjuk.

Az önbizalom hiány eredménye

Az önbizalomhiány az eredmények legfőbb kerékkötője. Szeretnénk önbizalomra szert tenni, ami egy pozitív énképet jelent, de ahhoz hogy megszerezzük eredményeket kellene elérnünk, mely az önbizalomhiány miatt nem lehetséges.

Ami egy feloldhatatlan ördögi kör. Így nem megy!

Az önbizalom visszaszerzésének egyetlen módja van: elegendően pici lépéseket kell találni ahhoz, hogy sikerélményünk legyen.

Ha ezt összekötjük az önbizalomhiány következtében kialakult önkorlátozó szokások feloldásával, képesek vagyunk másképp érezni és másképp cselekedni.

Életünk iránya hozzávetőlegesen adott. Még akkor is, ha időnként kitérőket teszünk.

Az önbizalom-fejlesztés zsákutcája

Az önbizalom nem adottság és nem is tehetség kérdése. Egy olyan mentális állapot, mely folyamatosan változik. Sokan az önbizalmuk erősítését a fájdalom elkerülésére használják, míg mások pont az által érnek el eredményeket, hogy magukat gyámoltalannak és gyengének mutatják.

Az egészséges önbizalom a nyuszika gyámoltalanságát és az oroszlán magabiztosságát is magában egyesíti. Tehát nem valahol a kettő között fél úton van, hanem mind a kettőt magában egyesíti. Amikor kell, képes kiállni önmagáért, s amikor kell képes gyengéd lenni.

Ha bármelyik megközelítést túlhangsúlyozzuk, vagy ésszel próbáljuk az érzéseinket helyettesíteni, törékennyé és sebezhetőkké válunk.

  • Az erőteljes aktivitás a nehéz kihívásokkal teli helyzetekben életmentő, de a mindennapok során sok esetben romboló is lehet.
  • A gyengédség sok helyzet megértésében és a megfelelő reakcióhoz szükséges, de egy veszélyes helyzetben totálisan alkalmatlan a megfelelő válasz véghezviteléhez.
Van az az út, amit érdemes elkerülni. A magabiztos emberek siker receptjei által súgalt agyrémek ilyenek.

Az önbizalom következménye

Az egészséges önbizalom egy egyszerű képpel jól megragadható. Hasonlatos a bambuszhoz, mely évekig egy nagyon picike növény. Majd egyszer csak szárba szökken és néhány hét alatt kar vastagságúvá válik és 4-6 méter hosszú lesz.

A bambusz komoly terheket is elbír, a trópusi területeken még házakat és hidakat is építenek belőle, miközben rugalmas és bármilyen szélnek ellenáll (nem törik el).

Az egészséges önbizalom olyan, mint egy bambusz: erős, teherbíró és mindezzel együtt rugalmas és alkalmazkodó.

Amikor valakinél az önbizalommal kezdünk dolgozni, akkor egyetlen cél feloldani mindazon érzelmi és mentális akadályokat, melyek túlságosan merevvé vagy erőtlenné teszi az ember jellemét.

Nem cél a vasakarat, s nem cél a túlerőltetett pozitivizmus, sem az önbecsapás vagy a szerepjátszás megtanítása. Mert azok inkább távolítanak a céltól, minthogy megoldást adnának.

Középiskolások pszichológiai fejlesztése —>


Oszd meg azzal az ismerősöddel, akinek ez megoldást jelenthet!