A saját diszfunkcionális példám

Én magam is gondban vagyok az írással és az olvasással. Általános iskola harmadik osztályának végére eredmény volt, hogy végre szótagolva olvasok. Később, már gimnazistaként is, az általános iskolai alsó tagozatában használatos helyesírási önképző feladatgyűjteményeket csinálgattam orrvérzésig, hogy a szabályokat betéve tudtam.

Ez kellett is a gimiben a kettes nyelvtan jegyhez, lévén minden tollbamondásom karó lett a kimaradt mondatok és mondatrészek miatt (mai napig lassan írok, helyesírásom pedig nincs).

Eredményeim diszlexiával és diszgráfiával

A durva díszfunkcióm ellenére normál érettségit tettem magyar nyelv és irodalomból (hármasra), van egy saját magam által írt egyetemi diplomadolgozatom (négyes minősítéssel).

Kisebb (fél éves) csúszással lett a diplomaszerzés után egy középfokú “C” típusú nyelvvizsgám is. A TELC vizsgát csináltam meg, mert egy Rigó utcai vizsgára esélyem sem lenne. De megtaláltam a megoldás, és ez a fő.

Az angol megtanulásánál megtaláltam a módját, hogyan tanuljak meg elegendő szót ahhoz, hogy értsem az angol nyelvet. Ez annyira jól sikerült, hogy időnként ma már élő előadásokat is fordítok úgy, hogy sosem jártam kint angol nyelvterületen, s nem olvasok rendszeresen angol újságot sem.

A diszlexia és diszgráfia haszna (!!!) a mindennapjaimban

Ha nem küzdöttem volna végig a gyerekkorom a az olvasási és írási nehézségeim miatt, az komoly hátrányt jelentene a napi munkám során. Egy krízisben lévő tanítványnál bort innék, s vizet prédikálnák. Mert csak könyvekből ismerném azt, amin ők napi szinten átmennek. S a hitelességem egyenlő lenne a nullával.

Ennek köszönhetően tanultam meg egyébként igen komolyan küzdeni, ami nagyon nagy hasznomra van a mai napig is. Valljuk be, szükségem is volt erre. Folyamatosan gyártottam magamnak a kihívásokat, környezetem nem feltétlen nagy örömére 🙂

A hétköznapokban is kihívás a diszlexia és a diszgráfia

Mindentől függetlenül, ha álmos vagy kimerült vagyok, képes vagyok egy szó leírásakor két-három durva hibát is beletenni a mai napig egyetlen egy szó leírásába, a gépelési hibákon kívül. Szoktam is a környezetem evvel szórakoztatni. Ezek már annyira rosszak, hogy jók.

A legkedvesebb példám a “mellett” helyhatározó leírása, amit következetesen elrontottam egy időben. Alapvetően Chrome böngészőt használok, mert jobb a helyesírás ellenőrzője, mint a Wordnek, de ezt a hibát nem szúrja ki (mert egy tárgyragos forma egy t-vel leírva).

Volt olyan levelem (egy kisebb csoport hivatalos tájékoztató levele), amit körülbelül 300 ember kapott meg. Olyanok is, akik nem is ismertek személyesen. Benne maradt egy helyesírási hiba, ami miatt többen is visszaszóltak.

Utána derült ki a vezetőnek, hogy kb. semennyire sem tudok írni. Volt is belőle nem kis kalamajka, mert én voltam a levelezés adminisztrátora 🙂 Nem, nem vagyok mazochista, egy picit sem. De bármi is volt, én maradtam a levelezés adminja…

De ezen történeteknek öszönhetően merek és tudok önmagamon hatalmasokat nevetni. Mert a világ legszórakoztatóbb bohócával élek egy bőrzacskóban.

Középiskolások pszichológiai fejlesztése —>


Oszd meg azzal az ismerősöddel, akinek ez megoldást jelenthet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*